Składniki: wywar z kości 1,5 litra kiszona kapusta 60 dag cebula 1 sztuka wędzony boczek 5 dag smalec 3 dag mąka pszenna 3 dag liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę należy dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować. Gdy…
Kategoria: Kapuśniak
Kapuśniak
Zupa mleczna z kapustą i ziemniakami
by Ewelina Grubka • • 0 Comments
Składniki: 1,5 l mleka 300 g kapusty 3-4 ziemniaki 1-2 rzepy 1 marchewka sól 3 łyżka masła Sposób wykonania: Marchewkę oraz rzepę pokroić na talarki, które podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym zalać je gorącym mlekiem. Następnie dodać pokrojoną w kwadraciki kapustę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą. Trzymać na małym ogniu…
Kapuśniak
Kapuśniak z jabłkami
by Karolina Szotek • • 0 Comments
Składniki: 800 g wołowiny 2 l wody ½ kapusty 4 kwaśne jabłka 2 cebule ½ szkl. śmietany łyżka mąki łyżeczka oleju sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Wołowinę, 1 cebule, liść laurowy oraz pieprze zalać wodą i ugotować bulion. W między czasie kapustę posiekać, oprószyć solą, odgnieść i wrzucić do zupy, zagotować. Następnie jabłka i…
Kapuśniak
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
by Justyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kości porcja włoszczyzny 40 dag słodkiej kapusty 1 cebula 1 łyżka margaryny 1 łyżeczka mąki sól cukier Sposób wykonania: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar. W między czasie kapustę poszatkować cebulę pokroić a plasterki, wówczas zalać je niewielką ilością wody i ugotować. Wywar odcedzić po czym zalać nim miękką kapustę. Doprawić do…
Kapuśniak
Kapuśniak z salami i ryżem
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 łyżek oliwy 1 włoska kapusta 1,5 l wody 150 g salami 200 g ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 125 g parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany czosnek oraz cebulę po czym dodać kapustę pokrojoną w cienkie paski. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem…