Składniki: 50 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 dag chudego boczku 1 kapusta 1,5 l gorącego wywaru z jarzyn 4 kromki zarumienionego chleba 180 g sera czedar sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wrzucić posiekany czosnek, cebule oraz boczek. Gdy się zarumienią dodać poszatkowaną kapustę i trzymać na ogniu pod przykryciem ok.…
Kategoria: Kapuśniak
Kapuśniak
Zupa z kapustą pekińską
by Agnieszka L • • 0 Comments
Kapuśniak
Toskańska zupa z włoskiej kapusty i kiełbasy
by Maria W • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dobrej, pikantnej, cienkiej kiełbasy 1 szklanka drobno posiekanej cebuli 2 drobno pokrojone plastry boczku 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego 3 średnie, pokrojone w pół plastry ziemniaki 3 szklanki posiekanej kapusty włoskiej 1,5 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kiełbasę pokroić w grube plastry, opiec w dobrze nagrzanym…
Kapuśniak
Pikantna zupa z kapusty pekińskiej
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 nieduża kapusta pekińska ½ małego selera 4 pomidory bez skórki 1 zielona papryka 1 filet z kurczaka bulion drobiowy sól, pieprz, sos chili do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa oczyścić, pokroić w paseczki. Podobnie pokroić piersi z kurczaka. Warzywa i mięso zalać bulionem drobiowym i gotować kilkanaście minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz sosem…
Kapuśniak
Kapuśniak zaporoski
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wieprzowiny 70 dkg kiszonej kapusty 4 ziemniaki 15 dkg cebuli 1 marchewka 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać mięso, obrumienić. W rondlu zalać obrumienić mięso 1,5 litra wody, dodać liście…