Składniki: 1 kg dorsza 2 kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 1 ½ szklanki soku pomidorowego 1 ½ oliwy z oliwek szczypta rozmarynu pęczek zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Dorsza podzielić na kawałki, posolić i odstawić na 20 minut. Usunąć skórę i ości. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić plastry. Połowę ziemniaków wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać…
Kategoria: Zapiekanki
Zapiekanki
Zapiekane pomidory
by Janina Ziemniak • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych pomidorów 2 cebule 4 łyżki oliwy pęczek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, zalać wrzątkiem na 30 sekund , przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. W naczyniu…
Zapiekanki
Zapiekanka z kiszoną kapustą
by Bartek Walczewski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty ½ kg grubych parówek drobiowych 1 szklanka ryżu 3 szklanki śmietany 3 cebule 2 łyżki oliwy sól, pieprz, mielona papryka, kminek Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne nasmarować grubo tłuszczem. Kapustę podgotować w niewielkiej ilości wody przez 20 minut. Ryż ugotować na sypko, odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w krążki ,…
Zapiekanki
Zapiekanka z dyni i sera
by Marta Perzyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dyni 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka masła 3 kromki pszennego chleba 2 łyżki sera parmezanu 30 dkg sera Gouda szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta świeżo zmielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Dynię obrać, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dynię. Śmietanę wymieszać z parmezanem, szczyptą…
Zapiekanki
Ziemniaczana zapiekanka grzybami
by Julita Gasińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków gotowanych w łupinach 35 dkg pieczarek 4 jajka 3 cebule 3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku 4 łyżki bułki tartej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać z łupiny i pokroić w plastry. Grzyby umyć, ugotować, odsączyć i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zrumienić na…