Składniki: paluszki krabowe mrożone tarty ser parmezan sok z cytryny jajko oliwa ostra papryka mielona lub grubo mielony mix kolorowych wieprzów Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe rozmrozić, wypłukać, zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny, odstawić na kilkanaście minut, odcedzić, osuszyć. Jajko dokładnie skłócić, każdy paluszek umoczyć w jajku, obtoczyć w tartym serze i przez chwilkę…
Kategoria: Zakąski
Zakąski
Ananas z krewetkowym farszem
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 świerzy ananas 40 dkg gotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki majonezu 2 łyżki koniaku 1 łyżeczka cukru sok z 1 cytryny sól, czerwona papryka mielona Sposób przyrządzenia: Ananasa przekroić wzdłuż na dwie połowy starając się nie uszkodzić liści. Używając łyżki wydrążyć ze środka połówek miąższ, pokroić go w kostkę.…
Zakąski
Pałeczki z wędzonego łososia
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 10 płatów wędzonego łososia 10 paluszków z sezamem posiekana bazylia biały pieprz posiekana pietruszka oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Na każdy paluszek nawinąć ściśle płat łososia wędzonego. Na dłoń wylać po kilka kropli oliwy i soku z cytryny. Posmarować tą mieszaniną każdą pałeczkę. Oprószyć pieprzem, bazylią i pietruszką. Schłodzić.
Zakąski
Daktyle lub morele z mięsnym farszem
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg suszonych moreli lub daktyli 25 dkg pieczonego mięsa 1 mała cebulka ser żółty w plastrach 2 żółtka jaj sól, pieprz, curry Sposób przyrządzenia: Daktyle lub morele namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją odcedzić, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu. Mięso i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z żółtkami,…
Zakąski
Świąteczny śledzik na ostro
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: ½ kg solonych filetów śledziowych 2 cebule sok z cytryny ogórek konserwowy ½ szklanki oleju lub oliwy biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry, a te podzielić na pierścienie. Blanszować cebulę we wrzątku, obsączyć, polać sokiem z cytryny, odstawić. Wymoczonego wg upodobań smakowych śledzia pokroić po skosie na mniejsze części, oprószyć obficie…