Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek słoniny sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce ( nie odciskać powstałego soku). Następnie dodać mąkę aby całość się zagęściła. Odrywać placami małe kawałki, które wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do miękkości.
Kategoria: Ziemniaki
Ziemniaki
Ziemniaki pieczone z kminkiem
by Malwina Hoppe • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki 2 łyżki oleju sól kminek Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone ziemianki przekroić na połówki. Następnie olej wymieszać z dodatkiem soli oraz kminku i posmarować nim przecięte połówki ziemniaków. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
Ziemniaki
Placki ziemniaczano-warzywne
by Darek Furmański • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 marchew 1 cebula 1 por 1 ser brie 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Warzywa obrać po czym ziemniaki i marchewkę zetrzeć a cebulę i por drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać i dodać mąkę oraz jajko. Doprawić o smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać. Z…
Ziemniaki
Ziemniaki z czosnkiem zapiekane
by Ewa Ziółek • • 0 Comments
Składniki: 8 ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ziemniaki przekroić na pół. Następnie czosnek pokroić w cienkie plasterki, które ułożyć na kawałku folii aluminiowej wysmarowanej masłem. Na nim ułożyć ziemniaki, które posypać przyprawami. Zawinąć folię i wstawić do rozgrzanego piernika na 20 minut.
Ziemniaki
Placki ziemniaczano-maślane z bryndzą
by Lila Baryła • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag maki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli 30 dag bryndzy tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na każdym placku ułożyć…