Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Ziemniaki pieczone z kminkiem

Składniki: 4 ziemniaki 2 łyżki oleju sól kminek Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone ziemianki przekroić na połówki. Następnie olej wymieszać z dodatkiem soli oraz kminku i posmarować nim przecięte połówki ziemniaków. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.

Ziemniaki z czosnkiem zapiekane

Składniki: 8 ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ziemniaki przekroić na pół. Następnie czosnek pokroić w cienkie plasterki, które ułożyć na kawałku folii aluminiowej wysmarowanej masłem. Na nim ułożyć ziemniaki, które posypać przyprawami. Zawinąć folię i wstawić do rozgrzanego piernika na 20 minut.

Placki ziemniaczano-maślane z bryndzą

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag maki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli 30 dag bryndzy tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na każdym placku ułożyć…