
Składniki:
- 16 ziemniaków
- 4 cebule
- 2 łyżki masła
- łyżka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz

Składniki: 2 kg obranych ziemniaków 1/4 litra śmietany kremówki 3 łyżki masła pęczek koperku puszka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczkę kurkumy 1 zmiksowany gotowany burak Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę , dodać masło, śmietanę i dokładnie rozgnieść. Tak przygotowana masę rozdzielić do czterech miseczek. Pierwszą masę połączyć z posiekanym zielonym koperkiem wymieszać dokładnie. Drugą…
Składniki: 2 kg ziemniaków 2 łyżeczki oregano 3-4 cytryny sól oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy tak jak na frytki, obsączamy na papierowym ręczniku. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, posypujemy, przyprawą oregano, polewamy sokiem z cytryny, dolewamy wodę tak żeby przykryła ziemniaki Gotujemy aż wyparuje woda. Dobrze smakują jako dodatek do pieczonej…
Składniki: 1.5 kg ziemniaków 35 dkg boczku wędzonego 1,5 szklanki mąki 3 jajka olej, sól, pieprz do smaku bułka tarta do foremki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcedzić na sicie. Do tak przygotowanej masy dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, wszystko dokładnie…
Składniki: 1,50 kg ziemniaków 5 dkg suszonych grzybów 2 bułki czerstwe ¼ l mleka 2 łyżki kopru 3 jajka 5 dkg tłuszczu 2 małe cebule 2 łyżki kopru 1/8 l śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby ugotować. Ziemniaki ugotować na półmiękko w skórce. Obrać, wydrążyć środki. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać…