Składniki: 60 dag młodych ziemniaków 8 szparagów 2 łyżki margaryny łyżka płatków migdałowych 4 żółtka 100 ml rosołu 100 ml piwa pszennego 1 pęczek szczypiorku sól pieprz cukier Sposób wykonania; Ziemniaki pokroić w plasterki a szparagi w ukośne kawałki po czym ziemniaki obsmażyć na 1 łyżce margaryny, wówczas dodać resztę margaryny oraz szparagi. Doprawić do…
Kategoria: Warzywa
Warzywa
Selery panierowane
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: bulwy selera ok. 800g 2 jajka mąką 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej sól pieprz Sposób wykonania: Bulwy selera gotować w osolonym wrzątku ok. 10-15 min po czym odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz…
Warzywa
Papryka faszerowana twarogiem
by Agata Mazurek • • 0 Comments
Kalafior
Kalafior smażony w cieście
by Krystyna Zając • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kalafiora ½ l oleju 2 łyżki masła łyżka posiekanej natki pietruszki Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki ¾ szkl. mleka 3 jajka sól Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym zalać osoloną wodą i ugotować. W między czasie mąkę rozprowadzić ¼ szkl. mleka, dodać , żółtka oraz sól. Całość dokładnie wymieszać, wlać…
Cebula
Cebula pieczona w cieście francuskim
by Kamila Dudek • • 0 Comments
Składniki: płat ciasta francuskiego 4 cebule 1 żółtko łyżka masła Sposób wykonania: Z ciasta francuskiego wyciąć 4 duże kwadraty. Następnie na sodoku każdego kwadratu ułożyć cebulę i wszystkie 4 końce zlepić na wierzchu. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem aby się nie rozkleił. Przełożyć tak przygotowane cebule do brytfanki wysmarowanej masłem i wstawić do lodówki na około…
-300x206.jpg)
.jpg)