Składniki: 1,2 kg dużych ziemniaków 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie wyszorować po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie owinąć ziemniaki w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,10minut. Po tym czasie folie odwinąć, naciąć i w otwór włożyć kawałek masła. Oprószyć je przed podaniem jeszcze masłem.
Kategoria: Warzywa
Ziemniaki
Owsianka z ziemniakami
by Ola Kwaśniak • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. płatków owsianych 4 szkl. wody łyżka masła sól 3 ugotowane ziemniaki Sposób wykonania: Płatki zalać 4 szklankami wody i ugotować. Następnie odą masło oraz sól do smaku. Ziemniaki pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z owsianką
Fasola
Puree z fasoli
by Weronika Niedbała • • 0 Comments
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa gotowana
by Karina Dembińska • • 0 Comments
Warzywa
Puree z zielonego groszku
by Jadwiga Pawlaczyk • • 0 Comments
Składniki: 400 g groszku 1 pietruszka 3 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Groszek zalać wrzątkiem. Osolić do smaku i dodać pietruszkę. Gotować na małym ogniu po czym przetrzeć przez sito. Następnie dodać cukier oraz masło. Dokładnie wymieszać.



