Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Szpinak z jajkami sadzony

Składniki: 800 g szpinaku 5 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku 4 jajka sól pieprz Sposób wykonania: Szpinak namoczyć w wodzie, dokładnie oczyścić i odsączyć. Następnie wrzucać na patelnie z rozgrzaną oliwą i smażyć aby liście lekko zwiędły, wówczas dodać czosnek rozgnieciony razem z solą. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jajka posadzić na osobnej patelni…

Ziemniaki obsmażane

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju sól   Sposób wykonania: Ziemniaki oczyścić po czym obrać. Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować około 18 minut po czym je odcedzić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokroić na ćwiartki i wrzucić je na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażyć do zarumienienia.

Ziemniaki smażone

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym pokroić je w kostkę. Następnie wrzucić je na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu co jakiś czas potrząsając patelnią. W trakcie dodać kawałek masła i rumienimy. Odstawić na 10 minut po czym je posolić i podajemy.