Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Fasola zasmażana z suszonymi śliwkami

Składniki: 2 szkl. fasoli garść suszonych śliwek 5 dag słoniny cebula łyżka maki sól cukier Sposób wykonania: Fasolę oraz śliwki zalać oddzielnie wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości. W między czasie śliwki pokroić w paseczki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą…

Młode ziemianki z grzybami i pomidorami

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 łyżki tłuszczu 2 cebule 2-3 pomidory 25 dag grzybów 1 szkl. śmietany sól pieprz zielenina Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. W między czasie grzyby pokroić w paseczki i usmażyć je razem z posiekaną cebulą, wówczas doprawić do smaku solą. Następnie do ziemniaków dodać grzyb, pokrojone pomidory…

Zapiekane pory z szynką

Składniki: 75 dag porów 40 dag szynki 2 dag masła ¾ szkl. śmietany 4 jaja 10 dag startego żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić w plasterki, które zblanszować w osolonej wodzie. Następnie szynkę pokroić i układać na przemian z porami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Jajka roztrzepać razem z serem i śmietaną i…

Groszek cukrowy

Składniki: 2 łyżki wody 450 g groszku cukrowego ½ łyżeczki soli pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanego koperku Sposób wykonania: Podgrzać wodę po czym wrzucić do niej groszek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na ogniu około 2-3 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek oraz koperek. Całość wymieszać…

Duszony fenkuł z kozim serem

Składniki: 450 g korzenia fenkuł ¼ szkl. wywaru z kurczaka ¼ szkl. sera koziego pieprz Sposób wykonania: Fenkuł ułożyć w naczyniu. Zalać je wywarem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Po tym czasie zdając folię i posypać na fenkuł pokruszony ser. Wstawić ponownie do piekarnika…