Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Brukselka w sosie paprykowym

Składniki: 1 kg brukselki 2 cebule 5 dag kiełbasy ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 ½ szkl. bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag kwaśnej śmietany łyżka słodkiej papryki sól cukier Sposób wykonania; Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać kiełbasę pokrojoną na plasterki, brukselkę oraz czosnek. Całość zalać bulionem, doprowadzić do zagotowania i…

Cukiniowe łódki z grilla

Składniki: 3 cukinie 1 duża papryka 2 pomidory 10 dkg żółtego sera vegetta 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku Sposób wykonania: Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wyjąć łyżeczką miąższ. Posiekać. Z pomidora i papryki wyjmujemy pestki, następnie drobno siekamy papryki i pomidory. Mieszamy z miąższem z cukinii i  przyprawiamy. Nadziewamy cukinie i następnie posypujemy startym…

Cukinia duszona z kawałkami pomidorów

Składniki: 2-3 cukinie 2 duże pomidory łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku łyżka oleju łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Obrane cukinie pokroić w słupki a pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie rozgrzać olej i przesmażyć na nim przez chwilę cukinie, wówczas wrzucić do niej pomidory, posiekany czosnek, rozmaryn oraz masło. Całość delikatnie…

Kalafior z brokułami w zalewie

Składniki: kalafior wiązka brokułów łyżeczka kwasku cytrynowego 2 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki soli Sposób wykonania: Brokuły oraz kalafior podzielić na różyczki po czym zalać 2 szklankami wody wymieszanymi ze szczypta kwasku i gotować około 5 minut. Po tym czasie warzywa odcedzić i przelać zimną wodą po czym układać je warstwami w słoiku. Następnie…