Składniki: 30 dag fasoli cebula jajko 2 łyżki mąki pszennej kilka łyżek smalcu kilka łyżek bułki tartej sól pieprz Sposób wykonania: Fasole zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła. Miękką fasole odcedzić i rozetrzeć po czym dodać do niej jajko, bułę tartą oraz podsmażoną na…
Kategoria: Fasola
Fasola
Fasolka z sosem śliwkowym
by Wiktria Kotas • • 0 Comments
Składniki: 50 da fasoli z puszki cebula 0,75 l bulionu warzywnego natka pietruszki 2 łyżki masła 200 g suszonych śliwek kilka ząbków czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać odsączoną fasolę. Trzymamy kilka minut na małym ogniu i wlewamy połowę bulionu. Dusić na pod przykryciem do miękkości…
Fasola
Kopytka fasolowe
by Oliwia Wala • • 0 Comments
Składniki: 50 dag fasoli 2 cebule 2 jajka kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek masła sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę ugotować po czym ja zmiksować. Dodać do niej mąkę, posiekaną cebulę oraz jajka. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy kopytka, które gotujemy w osolonej wodzie, Przed podaniem skropić…
Fasola
Pasztet z fasoli i jabłek
by Julia Gębala • • 0 Comments
Fasola
Fasola zasmażana z suszonymi śliwkami
by Oliwia Chęcińska • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. fasoli garść suszonych śliwek 5 dag słoniny cebula łyżka maki sól cukier Sposób wykonania: Fasolę oraz śliwki zalać oddzielnie wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości. W między czasie śliwki pokroić w paseczki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą…