Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Chutney z rabarbaru Eweliny

To kolejny przepis na przetwory z rabarbarem, wynaleziony w necie na blogu "moja kuchnia" Ja osobiście bardzo lubię połączenie owoców z octem więc uwielbiam wszelkiego rodzaju chutney’e. Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs, serów żółtych czy białych.

 

Składniki:
• rabarbar 60 dkg
• cebula 40 dkg
• rodzynki 16 dkg
• cukier biały 80 dkg
• ocet jabłkowy 100-120 ml
• cynamon 2 łyżeczki
• imbir świeży starty 1 łyżeczka
• gożdziki zmielone 2 łyżeczki
• pieprz szczypta
• sól 1/2 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Ja zostawiłam na około godzinę aby rabarbar puścił lekko sok. Gotujemy na małym ogniu około godzinę. Gdy sos zgęstnieje napełniamy nim słoiki i zakręcamy. Odwracamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Sos z białego wina Eli

Składniki: 1 łyżka masła 2 szalotki 100 ml białego wina sok z 1 cytryny 300 ml śmietany odrobina mąki z ziemniaczanej sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka miodu 2 łyżki octu estragonowego Sposób wykonania:  Posiekane szalotki zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino, sok z cytryny oraz śmietanę. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po…

Sos holenderski Eli

Składniki: • 4 żółtka • sok z 1 cytryny • 100 ml białego wina • 3-4 krople sosu Worcester • sól • pieprz • 250 ml roztopionego masła • szczypiorek Sposób wykonania: Do żółtek dodać wino, sok z cytryny, sos oraz sól i pieprz. Całość dokładnie ubijać na d gotującą się wodą. Gdy masa stanie…

Sos parmezanowy Iwony

Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wina 200 ml bulionu 3 dag posiekanych ziół 15 dag kwaśnej śmietany 15 dag startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino i bulion, doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową po czym…