Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 10 dag majonezu 10 dag jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy sól pieprz cukier 3 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Jajka drobno posiekać po czym dodać jogurt, majonez, musztardę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos chilii do lodów
by Ewelina B • • 0 Comments
To przepis Nigelli Lawson wypróbowałam go z czystej ciekawości i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Sos jest rewelacyjny z lodami czekoladowymi. Składniki: • cukier 25 dkg • woda 120 ml • papryka chili czerwona 1 sztuka Sposób przyrządzenia: Wsypujemy do garnka cukier i zalewamy go wodą. Rozpuszczamy na małym ogniu po czym zwiększamy ogień i…
Sosy
Sos toffi do lodów
by Ewelina B • • 0 Comments

To bomba kaloryczna ale tak smaczna, że od czasu do czasu możemy sobie na nią pozwolić bo naprawdę warto, a przepis Nigelli Lawson.
Składniki:
• cukier brązowy 17,5 dkg
• masło 82% 7,5 dkg
• złoty syrop 2 łyżki
• śmietanka 18% 150 ml

Sposób przyrządzenia:
Z cukru robimy babkę (najlepiej go wsypać do filiżanki i dobrze ubić) w garnku. Dodajemy masło, złoty syrop – ja robię go sama albo przywozi mi mój brat z Anglii. Topimy mieszając. Gdy zacznie wrzeć wlewamy śmietankę – gotujemy aż będzie wrzało. W pucharkach układamy po 2-3 kulki lodów, polewamy gorącym toffi i posypujemy orzechami piniowymi.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa
Sosy
Cacik sos
by Ewelina B • • 0 Comments
Ja ten sos bardzo lubię jeść razem z karkówką z grila. Składniki: • jogurt grecki 450 ml • czosnek świeży 2-4 ząbki • ogórek 5 cm kawałek • oliwa z oliwek 1 łyżka • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ogórka kroimy w drobna kostkę, dodajemy jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą…
Sosy serowe
Sos serowy z orzechami
by Krzysiek B • • 0 Comments
Składniki: 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 20 dag sera gorgonzola 50 ml sherry 8 dag orzechów włoskich bazylia sól pieprz Sposób wykonania: Bulion wymieszać ze śmietaną po czym doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać pokruszony ser wymieszany z sherry. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do rozpuszczenia się sera. Następnie doprawić do smaku…