Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos angielski

Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna ½ łyżeczki cukru 100 ml  białego deserowego wina 1 łyżka galaretki wiśniowej szczypta imbiru 2 łyżki posiekanej cebuli 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki posiekanej papryki Sposób wykonania: Owoce obrać, wycisnąć sok a skórki zetrzeć. Dodać imbir, galaretkę, cukier, paprykę, wino. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym zdjąć z…

Sos paprykowy Ewy

Składniki: 3 strąki czerwonej papryki 1 chili 1 cebula 1 jabłko 1 łyżka oliwy 150 ml czerwone o wina sól pieprz cukier Sposób wykonania: Cebule i jabłko obrać po czym pokroić w drobną kostkę. Z papryk i chili usunąć gniazda nasienne i również pokroić w koskę. Wszystko wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą i podsmażyć,…

Sos porzeczkowy winny

Składniki: 50 dag porzeczek 200 ml wina 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sos z pieczenia Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym wymieszać razem z winem. Doprawić do smaku cukrem oraz solą. Następnie zagęścić sos mąką i wymieszać z sosem z pieczeni. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu.

Sos żurawinowy Brygidy

Składniki: 15 dag żurawin 2 łyżki wina półwytrawnego czerwonego skórka z 1 pomarańczy sól cukier Sposób wykonania: Żurawiny podlać odrobiną wody oraz winem. Dodać sparzoną i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Wymieszać i dusić na małym ogniu. Następnie doprawić do smaku solą oraz cukrem.