Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos myśliwski Edyty

Składniki: 50 dag kości z dziczyzny 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 6 jagód jałowca 250 ml rosołu 250 ml ciemnego piwa 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml porto 2 łyżki marmolady z brusznic 1 łyżeczka musztardy ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania; Kości przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgniecione jagody…

Sos piwno-cebulowy

Składniki: 3 cebule 10 dag masła 1 łyżka cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka kminku 100 ml bulionu mięsnego 100 ml jasnego piwa sól pieprz 2 łyżki białego octu winnego Sposób wykonania: Masło bardzo dobrze rozgrzać, wówczas wsypać do niego cukier, mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie karmel po czym dodać do niego…

Sos winny Kasi

Składniki: 10 dag galaretki porzeczkowej 2 łyżki startego chrzanu ½ łyżeczki startej skórki  cytryny ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy szczypta soli szczypta cukru 100 ml białego deserowego wina sok z 1pomarańczy Sposób wykonania; Galaretkę utrzeć z dodatkiem skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz chrzanem. Następnie doprawić do smaku solą oraz cukrem i wymieszać z winem…

Sos musztardowy Karoliny

Składniki: 100 ml wywaru z ryb 100 ml wina 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła 4 żółtka 1 łyżka mąki 50 ml wody sól Sposób wykonania: Wino razem z wywarem i masłem i musztardą doprowadzić do zagotowania. Następnie żółtka wymieszać z mąką oraz wodą i dodać je do gotującego się sosu. Dokładnie wymieszać, zdjąć z…

Sos chrzanowy z aronią

Składniki: 20 dag chrzanu sok z cytryny 25 dag mrożonej aronii 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy sok z 1 pomarańczy 2 łyżki grubo ziarnistej musztardy 150 ml czerwonego wina sól cukier imbir Sposób wykonania: Chrzan zetrzeć na tarce, po czym skropić go sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem. W między czasie aronię, wymieszać…