Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos musztardowy do ryb

Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250mj jasnego piwa przyprawa do ryb 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki cukru 1 cytryna 3 żółtka sól Sposób wykonania: Masło wymieszać razem z mąką po czym dodać gorące piwo, musztardę i przyprawę do ryb, 4 plasterki cytryny. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 10 minut. W między…

Sos piwno-warzywny

Składniki: 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 400 ml rosołu 50 ml jasnego piwa 10 dag śmietany 18% 1 pęczek natki pietruszki sól łyżka miodu Sposób wykonania: Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, seler w plasterki po czym całość przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie oprószyć mąką i zalać…

Sos mleczny do zapiekania

Składniki: 1 l mleka 5 łyżek mąki 6 łyżek masła sól   Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas powoli wlewać mleko nie przerywając mieszania. Trzymać na małym ogniu około 10 minut. Doprawić do smaku solą po czym przetrzeć sos przez sito i jeszcze raz zagotować.

Sos cytrusowy

Składniki: 3 cebulki szalotki 250 ml jasnego piwa 3 łyżki  galaretki porzeczkowej 1 łyżka musztardy imbir 1 cytryna 1 pomarańcza Sposób wykonania: Cebulki drobniutko posiekać po czym wrzucić je do wrzącego piwa, zagotować. Gdy piwo zacznie wrzeć zdjąć go z ognia, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać musztardę, sok z cytryny i pomarańczy oraz…

Sos chrzanowy z octem Beaty

Składniki: • 150 g chrzanu • 2 łyżki 10% octu • łyżeczka cukru • sól • ¾ szkl. wody Sposób wykonania: Korzeń chrzanu zetrzeć na tarce o małych oczkach, wówczas zalać go wrzątkiem i odstawić na chwilkę pod przykryciem. Następnie doprawić do smaku solą, octem oraz cukrem.