Składniki: • 4 twarde kiwi • ½ papryki • pomidor • szczypior • sok z cytryny • sól • pieprz • łyżka oliwa z oliwy • ½ posiekanej papryczki chili. Sposób przyrządzenia: Kiwi obrać pokroić każdy owoc pokroić na kawałki (1×1 cm). Pomidora pokroić tak jak kiwi. Oczyszczoną połowę papryki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypior…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos batarde
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 250 g masła, 3 łyżki mąki, 600 ml zimnej wody, 2 żółtka, łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: W garnku roztopić 60 g masła. Dodać mąkę i nie rumienić. Wymieszać na jednolitą puszystą masę. Wlać 600 ml lekko osolonej, zimnej wody, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Trzymać na małym ogniu, stale mieszając,…
Sosy
Sos burgundzki
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 gałązki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku listek laurowy 2 cebule 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki masła czubata łyżka mąki sproszkowana słodka papryka 20 dag pieczarek sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szalotki obrać i posiekać. Natkę, tymianek i listek laurowy zagotować z winem. Dodać cebulę, gotować 10 minut na wolnym ogniu bez…
Sosy
Sos tzatziki
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 0,5 l dobrego jogurtu, 1 świeży ogórek, 2 duże ząbki czosnku, łyżka koperku, łyżka natki pietruszki, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego, sól, świeży zmielony pieprz. Sposób przyrządzenia: Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony…
Beszamelowe
Sos beszamelowy-wariacje na temat II
by Vjesja • • 0 Comments
1)Składniki: sos beszamelowy ( patrz przepis; "sos beszamelowy-przepis ilustrowany) 100g papryki konserwowanej natka pietruszki cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę zmielić, połączyć z sosem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić cukrem do smaku. 2).Składniki: sos beszamelowy 1-2 świeże ogórki 1 łyżka masła 2-3 łyżki ketchupu koperek kurkuma Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać ze skórki, usunąć pestki, zetrzeć…