
Składniki:
• 2 żółtka
• 1/4 I oleju lub oliwy z oliwek
• 1 czubata łyżeczka musztardy
• sól
• sok z cytryny

Składniki: • ½ l rosołu • 4 dag masła • 1-2 żółtka • 3 dag mąki • cytryna lub kwasek cytrynowy Sposób przyrządzenia: Masło roztopić, dodać mąkę wymieszać z rosołem. Mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym, połączyć z żółtkami. Podawać do pasztetów. Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki…
Składniki: • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) • żółtko • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki • 2 łyżki kaparów • sok i skórka otarta z połowy cytryny • szczypta cukru • sól, pieprz Wykonanie: Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić schłodzonym bulionem i, cały czas mieszając, podgrzewać. Gdy…
Składniki: • 15 dag żurawin • 2 jabłka • 3/4 szklanki wody • skórka z pomarańczy lub z cytryny • 5 dag cukru Wykonanie: Z umytych i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić owoce na ćwiartki, wsypać opłukane żurawiny, zalać gorącą wodą i ugotować. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i drobno posiekaną…