Składniki: 200 ml majonezu 100 ml półwytrawnego białego wina 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) 100 ml bitej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 jabłko sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Zalać winem i ugotować. Ochłodzić. Przetrzeć przez drobne sito lub zmiksować. Posolić i popieprzyć. Wymieszać z…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos Robert
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżka mieszanej zieleniny Sposób przyrządzenia: Cebulę udusić w maśle do miękkości. nie rumienić. Dodać wino i musztardę. Wymieszać. Sos przetrzeć przez sito. Dodać zieleninę. Podawać do wieprzowiny
Sosy
Sos prowansalski
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 2/3 szklanki wywaru z mięsa lub kości, 100 g pieczarek, tłuszcz, 1-2 pomidory, 2 łyżki tłuszczu do zasmażki, 2 łyżki mąki, 1 kieliszek białego wytrawnego wina (50 g), natka pietruszki, sól, pieprz i czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w…
Sosy
Sos portugalski
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 100 ml białego wytrawnego wina lub madery 1 szklanka rosołu lub sosu z pieczeni 2 średnie pomidory 2 średnie cebule 3 łyżki oliwy listek laurowy 1 ząbek czosnku pęczek mieszanych zielonych gałązek pietruszki, selera, estragonu, tymianku, majeranku, szczypiorku i koperku sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, a następnie…
Sosy
Sos niemiecki
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 10 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 3 dag tłuszczu, 3 dag mąki, 300 ml wywaru z ryb, 100 ml białego wytrawnego wina, 5 dag ketchupu, sól, pieprz, tymianek i majeranek do smaku. Sposób przyrządzenia: Oczyszczone pieczarki drobno pokroić. Usmażyć na maśle. Z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem. Intensywnie mieszając zagotować.…