Składniki: 150 ml wody 8 dkg moreli suszonych 50 ml białego wytrawnego wina 20 ml rumu 100 ml śmietanki kremowej cukier puder 1 dkg mąki ziemniaczanej sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Morele umyć, namoczyć, ugotować, przetrzeć, połączyć z winem i rumem. Mąkę wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać powoli do gorącego przecieru…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos z estragonem, do ryby
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula, 1 łyżka masła, 300 ml rosołu (może być z kostki), 200 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka musztardy z estragonem, 1 pęczek koperku, 1 pęczek estragonu, sok z cytryny, sól i biały pieprz. Sposób przyrządzenia: Obraną i posiekaną cebulę poddusić na maśle, zalać rosołem. Zagotować. Połączyć ze śmietaną wymieszaną…
Sosy
Sos głogowy do dziczyzny
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 0,5 l wina czerwonego wytrawnego • 5 łyżek marmolady głogowej • 5 g mąki ziemniaczanej • 0,125 l wody • cukier do smaku • sok z cytryny Wykonanie: Mąkę rozmieszać z wodą i winem, mieszając zagotować. Wymieszać z marmoladą. Dodać cukier i cytryny do smaku. Wlać do sosjerki. Podawać do dziczyzny i mięs…
Sosy
Sos cumberland
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 2 łyżki galaretki porzeczkowej • 1 pomarańcza • 1 cytryna • 1/8 l wina owocowego czerwonego • cukier • 2 łyżki tartego chrzanu • 2 łyżeczki musztardy • kopiasta łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej • sól Wykonanie: Świeżo starty chrzan włożyć do miski, wcisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, galaretkę…

