.jpg)
.jpg)
Składniki: • 2 średnie pomidory • 1 mała czerwona cebula • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki świeżego imbiru • 1/4 szklanki soku z cytryny • 2 łyżki brązowego cukru • 2 papryczki chilli Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik , pomidory przekroić na połówki stroną rozkrojona do góry rozłożyć na blasze lekko posmarowanej olejem zapiekać 30min. Pomidory…
Ugotować pół kopy raków z koprem i z solą, obrać szyjki i nóżki, które, jeżeli drobne, zostawić w całości, jeżeli większe, pokrajać w grubą kostkę, skorupki zaś utłuc bardzo miałko l dusić w 10 deka świeżego masła. Gdy się dobrze wyduszą a kolor rakowy masła wypłynie na wierzch wziąć tęgiego rosołu, przetasować to masło rakowe,…
Na 10 osób wziąć najmniej 10 deka masła, zrumienić i wsypać jedną ósmą litra mąki, mieszając ją z masłem, póki się dobrze nie zrumieni do koloru karmelu, rozprowadzić to tęgim bulionem w ilości jednej czwartej litra, włożyć kaparów, wcisnąć pół cytryny przez sitko, wlać duży kieliszek zwyczajnego lekkiego wina francuskiego, wsypać łyżeczkę strychowaną od herbaty…