Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Dżem Chili

Składniki: • 2 średnie pomidory • 1 mała czerwona cebula • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki świeżego imbiru • 1/4 szklanki soku z cytryny • 2 łyżki brązowego cukru • 2 papryczki chilli Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik , pomidory przekroić na połówki stroną rozkrojona do góry rozłożyć na blasze lekko posmarowanej olejem zapiekać 30min. Pomidory…

Sos rakowy

Ugotować pół kopy raków z koprem i z solą, obrać szyjki i nóżki, które, jeżeli drobne, zostawić w całości, jeżeli większe, pokrajać w grubą kostkę, skorupki zaś utłuc bardzo miałko l dusić w 10 deka świeżego masła. Gdy się dobrze wyduszą a kolor rakowy masła wypłynie na wierzch wziąć tęgiego rosołu, przetasować to masło rakowe,…

Sos ostry do kotletów cielęcych lub pasztetu ze zwierzyny

Na 10 osób wziąć najmniej 10 deka masła, zrumienić i wsypać jedną ósmą litra mąki, mieszając ją z masłem, póki się dobrze nie zrumieni do koloru karmelu, rozprowadzić to tęgim bulionem w ilości jednej czwartej litra, włożyć kaparów, wcisnąć pół cytryny przez sitko, wlać duży kieliszek zwyczajnego lekkiego wina francuskiego, wsypać łyżeczkę strychowaną od herbaty…