Pół mózgu wołowego lub cały cielęcy, obgotować w słonej wodzie z cebulą, korzeniami i sokiem z cytryny. Gdy przestygnie, wyjąć z wody i pokrajać w kostkę zrobić białą zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić rosołem, zalać kwaterką kwaśnej śmietany, posolić, wcisnąć soku z cytryny do smaku, dać trochę skórki cytrynowej otartej na tarce i…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos z poziomek
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 10 dag poziomek 2 surowe żółtka 1/4 l mleka lub śmietany 1 dag mąki ziemniaczanej 5 dag miodu. Sposób przyrządzenia: Poziomki osaczyć, umyć i przetrzeć przez sito. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością zimnego mleka, resztę zagotować i rozprowadzić w nim płyn z mąką ziemniaczaną. Całość mieszając zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć,…
Sosy grzybowe
Sos grzybowy
by marek • • 1 Comment
Dobrze kilka razy wypłukać i ugotować suszone grzyby, pokrajać drobno, zasmażyć masła z cebulą i mąką, rozprowadzić smakiem grzybowym, osolić, opieprzyć, wrzucić siekane grzybki, zagotować i podać do sztuki mięsa. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r
Sosy
Sos holenderski
by marek • • 2 komentarze
Utrzeć kawałek masła świeżego na śmietanę, wbić 3 żółtka, łyżkę mąki, łyżkę octu lub soku cytrynowego i trochę cukru. Wymieszać wszystko dobrze, podbić rosołem lub kieliszkiem wina białego, lecz .w takim razie nie potrzeba cytryny, wstawić na ogień bardzo wolny i jak się dobrze ogrzeje, będzie gotowy, nie musi się bowiem gotować. Sos ten wydaje…
Sosy
Sos remuladowy
by marek • • 0 Comments
Zrobić poprzednio sos na sposób , majonezowego, włożyć łyżkę musztardy, szczypiorku, kaparów, korniszonów i zmieszać razem. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r