Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka antycholesterolowa

Składniki: 1/2 awokado czerwony grejpfrut 2 małe ziemniaki jasna część pora sok z 1 cytryny 1 łyżka kiełków pszenicy 1/2 szklanki jogurtu kilka listków sałaty łyżeczka miodu sól pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i pokrój na ósemki. Grejpfrut obierz i podziel na cząstki. Awokado obierz i pokrój w plasterki i skrop sokiem…

Sałatka wegetariańska a’la gyrosowa

Składniki: 1 opakowanie flaków sojowych, np. firmy Orico (lub kotlety sojowe, pokrojone na mniejsze kawałki) bulion warzywny kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 3 cebule ketchup majonez puszka kukurydzy przyprawa do gyrosu Sposób wykonania: Flaki sojowe/ewentualnie kotlety moczymy przez ok 3 min we wrzątku z bulionem warzywnym. Następnie odcedzamy i podsmażamy je chwilę na patelni z…

Sałatka z kalafiorkiem

Składniki: 1 nieduży kalafior 1 ogórek kilka rzodkiewek sałata lodowa 5 łyżek majonezu sojowego bez jajecznego Orico  Wykonanie: Kalafior umyć i podzielić na różyczki, zblanszować. ogórek pociąć w krążki, rzodkiewkę umyć i pociąć w pasterki. Sałatę dokładnie umyć i poskubać na kawałki. Wszystkie warzywa   złączyć ze sobą. Na koniec dodać majonez sojowy i delikatnie  wymieszać.…

Sałatka grzybowa z roszponką Marzeny

Składniki: • 4 łyżki białej fasoli ze słoika • 4 łyżki oliwy z oliwek • pół łyżeczki ziarenek anyżu • 3 łyżki octu balsamico • łyżeczka cukru • czerwona cebula • 15 dag. roszponki • 20 dag. kurek • sól • pieprz Przygotowanie: Fasolę osączyć. Chwilę podgrzewać z ziarenkami anyżu na 2 łyżkach podgrzanej oliwy.…

Sałatka z ogórków z czerwoną cebulą

Składniki: 5 czerwonych cebul 1 łyżka jasnego octu innego 5 łyżki oliwy z oliwek 2 ogórki 1 łyżka kaparów 6 listków bazylii sol pieprz Sposób wykonania: Cebulę obrać po czym pokroić ją w talarki, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie skropić jeszcze oliwą i octem i odstawić na 30 minut. W między czasie obrać ogórki…