Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z endywii Karoliny

Składniki: 500 g endywii 125 g wędzonej pancetty 2 ząbki czosnku 30 g mała 2-3 łyżki octu sól Sposób wykonania: Pancette pokroić w kostkę po czym ją podsmażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem posiekanego czosnku po czym dodać ocet oraz sól do smaku. Całość wymieszać i dodać do endywii. Podawać od razu przed przygotowaniem. Przepis…

Sałatka z ryżem i kurczakiem

 Składniki: 2 torebki ryżu długo ziarnistego 2 torebki ryżu dzikiego 2 piersi kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy garść rodzynek (uprzednio zalanych wrzątkiem) dwie garści orzechów włoskich papryka czerwona, zielona, żółta przyprawa Gros Sposób przyrządzenia: Pierś kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy na oleju na złoto. Ryż gotujemy, paprykę, ananasa kroimy w drobną kosteczkę.…

Sałatka z pieczarek z orzechami włoskimi

Składniki: 500 g pieczarek 100 g orzechów włoskich 100 g parmezanu 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Następnie parmezan zetrzeć a orzechy posiekać i dodać do pieczarek. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem skropić oliwą.…

Szybka sałatka z pomidorów i bazylii

Składniki: 1 kg pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 6-7 liści bazylii szczypta oregano sól Sposób wykonania: Pomidory umyć po czym pokroić je na ćwiartki, które przełożyć do salaterki. Następnie skropić je oliwą i oprószyć oregano oraz bazylią. Całość delikatnie wymieszać i skropić oliwą. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Olga

Sałatka z pomarańczy i oliwek

Składniki: 3 pomarańcze 250 g sałaty mieszanej 2 cebule 120 g czarnych oliwek 2 łyżki octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Obrane pomarańcze pokroić w plasterki a potem przekroić je jeszcze na połówki. Następnie oliwki posiekać a cebulę pokroić na krążki. W salaterce ułożyć plastry pomarańczy na nich posypać sałatę porwaną na kawałki  i cebulę.…