Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sola i Flądra

Wigilijne zawijańce z filetów soli

Składniki: 50 dkg filetów z soli lub innej ryby 4 łyżki dobrego masła ½ szklanki tartego parmezanu 2 łyżki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 pokrojona w kosteczkę ugotowana marchewka 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Z masła i…

Flądra z kaparami i orzeszkami

Składniki: 4 flądry 2 łyżki orzechów piniowych 2 łyżki kaparów z zalewy 1 łyżka oliwy pół cytryny 100 g. liści szpinaku łyżka masła ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Flądry ułożyć w naczyniu żaroodpornym ,skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Pięć…

Flądra z grzybami

Składniki: 1 flądra 30 dkg grzybów 10 dkg wędzonego boczku 1 łyżka masła zielony koperek 2 cebule 1 – 2 cytryny 10 łyżek soku cytrynowego mąka pszenna sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Flądrę umyć, osuszyć. Turz za głową na zewnętrznej stronie ryby podciąć nożem skórę i używając siły usunąć ją. Rybę wypatroszyć, usunąć oczy i…

Rolady z flądry z krabowym farszem

Składniki: 6 dużych filetów z flądry sok z cytryny ½ szklanki majonezu sól, pieprz Farsz: 2 szklanki chleba pokrojonego w kostkę o boku 1 cm 1 pokrojona w kostkę cebula 1 zielona, obrana ze skóry i pokrojona w kostkę papryka 8 paluszków krabowych 3 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny,…