Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sola i Flądra

Sola zapiekana ze szpinakiem i serem bleu d’auvergne

Składniki: 3 średnie filety z soli świeży szpinak (około 1,2 kg) w sosie śmietanowym (lub gotowa mrożonka szpinak ze śmietaną 750 g) 400 g sera bleu d’auvergne ćwiartki cytryny do skropienia ryby biały pieprz, sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Filety z soli umyć i skropić cytryną. Szpinak podgrzać w garnku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji…

Sola w sosie z sera camembert

Składniki: 250 g camembert 600 g filetów z soli 2 łyżki mąki 30 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 250 g śmietany natka pietruszki oraz plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Ser camembert pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i zawinąć w folię aluminiową. Podgrzewać w piekarniku…

Zapiekana sola z panierowanymi brokułami

Składniki: Brokuły panierowane: brokuły mrożone(najlepiej Hortex)-pół opakowania 2 jajka 4 łyżki maki pszennej 8 łyżek tartej bułki olej sól Sola zapiekana: Składniki: 50 dkg filetów z soli 2 szalotki białe wino śmietanka 30% 2 dkg masła 16 dkg sera żółtego najlepiej Chedar sól, pieprz biały – najlepiej świeżo mielony Sposób przyrządzenia: Brokuły Brokuły rozmrażamy i…

Sola w papryce

Składniki: 4 świeże filety z soli (ok. 600 g) sok z 2-3 cytryn 2 papryki 3-4 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku natka oliwa sos tabasco sól, pieprz  Sposób przyrządzenia:   Filety zanurzyć w soku z cytryn, wstawić do lodówki na 4 godz. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, wymieszać…