Składniki:
Brokuły panierowane:
- brokuły mrożone(najlepiej Hortex)-pół opakowania
- 2 jajka
- 4 łyżki maki pszennej
- 8 łyżek tartej bułki
- olej
- sól
Sola zapiekana:
Składniki:
- 50 dkg filetów z soli
- 2 szalotki
- białe wino
- śmietanka 30%
- 2 dkg masła
- 16 dkg sera żółtego najlepiej Chedar
- sól, pieprz biały – najlepiej świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
Brokuły
Brokuły rozmrażamy i delikatnie odciskamy nadmiar wody. Każdą sztukę solimy i oprószamy mąką. Następnie każdy moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Ryby i sos:
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bardzo drobno pokrojoną szalotką. Na szalotkę układamy rybę, którą obficie kropimy winem oraz solimy i posypujemy pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową, stawiamy na gaz lub płytę grzewczej. Parzymy do momentu puszczenia soku. Wytworzony wywar zlewamy do rondelka, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy po czym doprawiamy solą i białym pieprzem. Tuż przed podaniem do sosu dodajemy kawałek miękkiego masła. Takie danie podaję na płaskim talerzu – kładę na nim porcję ryby, którą polewam sosem i obficie posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury