Składniki:
6 dużych filetów z flądry
sok z cytryny
½ szklanki majonezu
sól, pieprz
Farsz:
2 szklanki chleba pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
1 pokrojona w kostkę cebula
1 zielona, obrana ze skóry i pokrojona w kostkę papryka
8 paluszków krabowych
3 łyżeczki masła
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Składniki farszu podzielić na 6 porcji. Przygotowane wcześniej filety rozkładać na blacie kuchennym, na każdy nałożyć farsz, zwinąć ściśle w rulon, obwiązać białą bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia rolady wyjąć z piekarnika i posmarować majonezem. Przed podaniem usunąć delikatnie nitkę lub wykałaczki, udekorować zieleniną i oprószyć czerwona, mieloną papryką.
Rolady te można wykonać z filetów każdej praktycznie ryby jeżeli ich rozmar pozwala na zwinięcie ich w rulon z farszem.