Składniki: 4 śledzie solone 1 butelka wody mineralnej 4 cebule 2 marchewki 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki ziarenek gorczycy szczypta imbiru ¼ l octu 10 dag cukru Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć je i pokroić na mniejsze kawałki, które układać w słoju przesypując przyprawami…
Kategoria: Śledzie
Śledzie
Śledzie z oscypkiem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 6 ząbków czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 1 duży oscypek sól pieprz 1 łyżeczka cukru 6 łyżek oliwy 6 łyżek musztardy Sposób przyrządzenia: Filety osączyć z zalewy, pokroić w 2-3 cm paski. Oscypek pokroić w talarki. Paprykę umyć osączyć na papierowym ręczniku ,…
Śledzie
Śledzie z rusztu
by Łucja Moczulska • • 0 Comments
Składniki: 4 surowe śledzie ½ szkl. majonezu 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 4 listki laurowe 1 łyżka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 4 plasterki cytryny skórka starta z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Namoczone śledzie natrzeć w środku tymianem a do środka włożyć listek laurowy. Następnie czosnek rozetrzeć z olejem i posmarować nim…
Śledzie
Śledzie w cebulowej marynacie
by Grazyna Sobol • • 0 Comments
Śledzie
Śledzie z zalewy z porem i cebulką
by Łucja Szydło • • 0 Comments
Składniki: 4 solone płaty śledziowe por cebula 20 dag fasoli białej kilka łyżek majonezu sól pieprz Zalewa: 1 szkl. wody ¼ szklk. octu cebula ½ szkl. białego wytrawnego wina kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Do wody wrzucić cebule pokrojoną talarki, ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet. Całość doprowadzić do wrzenia i…