Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Śledzie

Śledzie z rusztu w delikatnym sosie

Składniki: 4 surowe śledzie ½ szkl. majonezu 50 ml jogurtu 4 liście laurowe łyżka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 4 plasterki cytryny skórka z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie oczyścić po czym natrzeć je w środku tymiankiem i włożyć po 1 listku laurowym. Następnie olej wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i posmarować…

Śledzie z piekarnika

Składniki: • 1 kg świeżych śledzi • 4 jabłka • 8 jaj • 4-5 cebul • czerstwa bułka • ½ szkl. mleka • łyżka tartej bułki • tłuszcz • sól • pieprz • ocet Sposób wykonania: Śledzie odfiletować po czym je posiekać. Następnie dodać do nich bułkę namoczoną w mleku oraz żółtka, wymieszać. Obrane jabłka…

Faszerowane śledzie Ewy

Składniki: 1 kg świeżych śledzi 25 dag boczku łyżka margaryny cytryna Farsz: 2 cebule 10 dag pieczarek 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka margaryny sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, odciąć głowy po czym oprószyć solą wewnątrz i zewnątrz. Następnie masło utrzeć razem z pieczarkami pokrojonymi w drobną kostkę, posiekaną cebulą…

Śledzie w aksamitnym sosie

Składniki: 80 dag świeżych śledzi sok z 1 cytryny 1/3 szkl. oleju 5 dag mąki sól pieprz Sos: 25 dag dymki 1 szkl. śmietany 2 żółtka 4 dag suszonych grzybów sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. po czym ugotować do miękkości. W między czasie śledzie skropić sokiem z cytryny…