Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sandacz

Sandacz w jarzynach

Składniki: 1 sandacz 2 cebule 2 kolorowe papryki 2 pomidory ½ szklanki białego wina 10 dkg masła sok z cytryny mąka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza umyć, osuszyć, oskrobać z łuski posługując się widelcem, wypatroszyć. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Ponownie bardzo dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tuszkę…

Sandacz zapiekany z pomidorem i serem

Składniki: 50 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka…) 8 plastrów żółtego sera 4 pomidory mąka olej sól, pieprz: Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na połówki. Sandacza podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Na patelni mocno rozgrzać olej, porcje ryby obtoczyć w mące, osmażyć…

Sandacz po niemiecku

Składniki: 1 sandacz sok z 1 cytryny Soł, pieprz Ciasto: 3 jajka 1 łyżeczka cukru 15 dkg mąki pszennej ½ szklanki piwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, umyć, osuszyć wyfiletować pozostawiając skórę. Podzielić na porcję, skropić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać. W głębokiej patelni rozgrzać 2 szklanki oleju,…

Sandacz po polsku z jajkiem

Składniki: filet z sandacza jajko masło pietruszka zielona ziele angielskie liść laurowy sól ocet cytryna sałata zielona Sposób przyrządzenia: Na wrzący wywar z jarzyn wkładamy filet i gotujemy ok. 5 min. Jajko ugotowane na twardo drobno kroimy i kładziemy na roztopione masło. Ugotowany filet dekorujemy jajkiem, zieloną sałatą i cytryną. Podajemy z ziemniakami i gotowanymi…

Sandacz w majonezie

Oprawić i oczyścić rybę tylko tyle rozkrajać ile koniecznie do wyczyszczenia wewnątrz potrzeba, włożyć w nią 2 marchwie czysto oskrobane i sparzone poprzednio, żeby w czasie gotowania brzuch nie wpadł i osolić rybę na parę godzin przed gotowaniem. Zastawić rozmaitej włoszczyzny z korzeniami, i w smaku tym gotować rybę w całości pod pokrywą, w wanience…