Składniki: • 1 duży sandacz – 1,70 kg • duża cebula • tłuszcz do smażenia – 150 ml • borowiki – 60g • seler – 100g • marchew – 200g • por – 2 szt • pietruszka korzeń – 100g Dekoracja: • cytryny – 4 szt • winogrona – 1 kiść • papryka św. •…
Kategoria: Sandacz
Sandacz
Sandacz duszony z cebulą
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 1 kg sandacza 5 białych cebul 1 łyżka masła 8 oliwek 1 łyżka kaparów 1 cytryna 750 ml śmietany szczypta szafranu sól biały pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza sprawić, opłukać, pokroić na kawałki lub dzwonka, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. Płaskim garnku roztopić masło i ułożyć sandacza. Cebule obrać, opłukać i zetrzeć…
Sandacz
Sandacz po wiejsku
by Daga • • 0 Comments
Skład: 1,5kg filet z sandacza ( okoń, dorsz itp) 30dkg cebuli 15dkg wędzonego boczku 3 kolorowe papryki 3 pomidory sól, papryka mielona Sposób wykonania: Cebulę obrać, drobno pokroić, boczek pokroić w kostkę, przesmażyć z cebulą. Gdy cebula lekko się przyrumieni oprószamy ją papryką mieloną i zalewamy 3 litrami bulionu mięsnego, drobiowego. Gotujemy do momentu aż…
Sandacz
Sandacz pieczony z korzeniami
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sandacza lub szczupaka 3 średnie cebule pół szklanki świeżo utartego chrzanu 1 duża cytryna 3 łyżki masła 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 10 ziarenek pieprzu 1 łyżka posiekanej bazylii (może być suszona). Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb i płetwę ogonową, dokładnie opłukać, pokroić w dzwonka, osuszyć. Natrzeć solą i…
Sandacz
Sandacz ze słoniną
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: sandacz o wadze 1-1,5 kg 25 dag drobnych pieczarek 10 dag słoniny 1 duża cebula półtorej szklanki śmietany po 1 łyżce mąki i masła 5 łyżek oleju 1/4 łyżeczki przyprawy curry sok z pół cytryny sól, pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb, płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć i odfiletować (pozostawiając…