Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sandacz

Sandacz w śmietanie z grzybami

Składniki: 1 kg filetów z sandacza  0,8 litra śmietany olej mąka 30 dag. pieczarek 2 cebule koperek cytryna sól pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety pokroić, przyprawić, skropić cytryną, oprószyć  mąką i obsmażyć. Cebulę pokroić  w piórka , a pieczarki w plasterki. Podsmażyć na oleju, zalać śmietaną i dusić 15 minut. Rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia,  zalać…

Filet z sandacza pieczony w ziołach

Składniki: 75 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka…..) ½ szklanki posiekanych ulubionych ziół ( ja daję koperek i natkę pietruszki) ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła cytryna pokrajano w ćwiartki Sposób przyrządzenia: Zioła wymieszać z solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszać lekko rozcierając je łyżką. Umytą i osuszoną…

Sandacz z piekarnika

Składniki: 1 sandacz o wadze około 1 kg 1 cytryna oliwa z oliwek sól morska   Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać używając widelca. Radzę tę czynność wykonać w miejscu w który nie będzie problemu ze sprzątaniem łusek które pryskają w około. Oskrobaną rybę wypatroszyć, z głowy usunąć gałki oczne i luki skrzelowe. Rybę dokładnie umyć i…

Sandacz po śródziemnomorsku

Składniki: 1 sandacz (okoń, amur, szczupak…) sok z cytryny oliwa mąka koperek masło sól, pieprz biały Duszone pomidory: 2 pomidory 1 duża cebula natka pietruszki lub bazylia 2 ząbki czosnku zielone i czarne oliwki oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza umyć, sprawić, wyfiletować (patrz tutaj). Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na…