Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pstrąg

Gotowane pstrągi

Składniki:   2 cebule 2 ziarna pieprzu sok z cytryny 1 goździk 1 łyżka masła sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania:  Pstrągi oczyścić po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie wodę doprowadzić do zagotowania z dodatkiem przypraw i cebuli, wówczas włożyć do niej pstrągi. Trzymać na małym ogniu ok. 15 minut, wówczas…

Pstrąg w orzechowej panierce

Składniki: 400-600g filetów z pstrąga 120-180 orzechów włoskich 1 jajko 2-3 łyki maki 3-4 łyżki masła sól Sposób wykonania: Pstrąga oczyścić i wypatroszyć po czym zdjąć skórkę i pokroić rybę na kawałki. Następnie kawałki ryby oprószyć solą, potem obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku a na koniec w drobno posiekanych orzechach. Obsmażyć na rozgrzanym maśle. Przepis…

Pstrąg douszny w białym winie

Składniki: 1 kg pstrąga 2 szkl. białego półwytrawnego wina 1 cytryna 3 łyżki masła sól 2/3 szkl. sosu chrzanowego z rodzynkami Sposób wykonania: Rybę oczyścić i wypatroszyć po czym zalać ją winem. Następnie dodać masło oraz cytrynę pokojona w plasterki. Doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu pod przykryciem do miękkość ryby. Przed podaniem…

Pstrąg schowany w zupie pieczarkowej

Składniki: 1 pstrąg 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru 1 cebula 2 plasterki słoniny 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnki 1 kawałek selera 5-6 łyżek oleju ¾ l rosołu ½  kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Wypatroszoną rybę oprószyć solą oraz imbirem i odstawić na 30-60 min. W między czasie…