Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Karp

Karp po rosyjsku na ostro

Składniki: 4 porcje wyfiletowanego karpia mąka 1 jajko tarta bułka olej sól, pieprz Chrzan ze śmietaną i jabłkami: 3 łyżki tartego świeżo chrzanu 1 utarte kwaśne jabłko 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany Sposób przyrządzenia: Filety z karpia umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące, dobrze „skłóconym” jajku i panierować w tartej bułce.…

Karp zapiekany z jarzynami Zośki

Składniki: • karp • 2 marchewki • 3 cebule • 6-8 ziemniaków • 2 pietruszki • ½ selera • sól • pieprz • 3 łyżki masła • łyżka posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki startego sera Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka i oprószyć je solą. Następnie jarzyny obrać i pokroić, cebulę posiekać a ziemianki…

Wigilijny karp z pikantnym dipem

Składniki: 1 karp p wadze około 1 kg mąka olej sok z cytryny sól, pieprz Dip: 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 szklanka pokrojonych oliwek bez pestek 1 łyżka kaparów 1 łyżka wytrawnego wina sól, pieprz, chili do smaku Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na…

Karp smażony

Składniki: 1 o wadze około 1,25kg karp (większe są już niesmaczne) sok z cytryny jajka bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Karpia skrobiemy, patroszymy, myjemy, filetujemy (najlepiej kupić żywa rybę, bo filety nie mają już takiego smaku, nie mówiąc o rybie mrożonej). Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Po około 30 minutach rybę…

Karp po amursku

Składniki: 1 kg filetów z karpia 2 duże cebule 4 ząbki czosnku sok z ½ cytryny ½ łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka białego mielonego czosnku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Filety z karpia umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek obrać, zetrzeć na tarle. Utartą cebulę i czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami i utrzeć…