Składniki:
- 4 porcje wyfiletowanego karpia
- mąka
- 1 jajko
- tarta bułka
- olej
- sól, pieprz
Chrzan ze śmietaną i jabłkami:
- 3 łyżki tartego świeżo chrzanu
- 1 utarte kwaśne jabłko
- 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany
Sposób przyrządzenia:
Filety z karpia umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące, dobrze „skłóconym” jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć w dużej ilości oleju po 5 do 8 minut z każdej strony. Duża ilość gorącego oleju zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu przez panierkę. W międzyczasie przygotować chrzan. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko utrzeć na tarce, natychmiast wymieszać ze śmietaną i chrzanem aby jabłko ciemniejąc nie zepsuło nam wyglądu dania. Usmażonego karpia wykładać na ręcznik kuchenny aby pozbawić go nadmiaru tłuszczu i podawać. Obok porcji ryby ułożyć kliny z cytryny, marynowaną czerwoną kapustę oraz kleks chrzanu.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kinga