Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp po rosyjsku na ostro

Składniki:

  • 4 porcje wyfiletowanego karpia
  • mąka
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • olej
  • sól, pieprz

Chrzan ze śmietaną i jabłkami:

  • 3 łyżki tartego świeżo chrzanu
  • 1 utarte kwaśne jabłko
  • 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany

Sposób przyrządzenia:
Filety z karpia umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące, dobrze „skłóconym” jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć w dużej ilości oleju po 5 do 8 minut z każdej strony. Duża ilość gorącego oleju zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu przez panierkę. W międzyczasie przygotować chrzan. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko utrzeć na tarce, natychmiast wymieszać ze śmietaną i chrzanem aby jabłko ciemniejąc nie zepsuło nam wyglądu dania. Usmażonego karpia wykładać na ręcznik kuchenny aby pozbawić go nadmiaru tłuszczu i podawać. Obok porcji ryby ułożyć kliny z cytryny, marynowaną czerwoną kapustę oraz kleks chrzanu.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kinga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *