Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Karp

Karp w sosie cebulowo pomidorowym

 

Składniki:

    • 50 dkg filetówz karpia
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
    • 1 ubite białko
    • sól, biały pieprz
    • kilka posiekanych listków bazylii
    • olej
    • 1 obrana i drobno posiekana cebula
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • sól, pieprz, cukier
    • kilka czarnych oliwek
    • śmietana – alternatywnie

 

Smakoszki z karpia z ostrym sosem

Składniki: 45 dkg filetów z karpia 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 2 liscie laurowe 35 dkg obranych ziemniaków ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki posiekanego czosnku 1 jako tarta bułka oliwa Sos: ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka posiekanych kaparów 1 łyżka musztardy 1 łyżka…

Filet z karpia pieczony w boczku

Składniki: 1 kg filetów z karpia boczek w plastrach Pasta przyprawowa: suszone pomidory lub w ostateczności koncentrat pomidorowy bazylia oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty przyprawowej zmiksować. Ilość poszczególnych składników należy dobrać indywidualnie wg upodobań smakowych biorąc pod uwagę fakt że boczek jest już solony. Pasta musi być gęsta. Na blacie kuchennym rozłożyć…

Dietetyczny karp wigilijny pieczony w folii

Składniki: 1 kg filetów z karpia 25 dkg piure pomidorowego 1/3 szklanki sosu chili lub łagodny keczup 1 rozdrobniony ząbek czosnku ½ cebuli pokrojonej w plastry podzielone na pierścienie 4 małe marchewki obrane pokrojone w słomkę Sposób przyrządzenia: Sos chili lub keczup, czosnek i piure pomidorowe zmiksować lub tylko wymieszać. Rybę podzielić na 4 porcje,…

Wigilijny karp cytryną pachnący

Składniki: 1 kg filetów z karpia 1 cytryna 4 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety potrzebne do przyrządzenia tej potrawy muszą mieć minimum 2,5 cm grubości, cieńsze wyschną i potrawa nie będzie smaczna. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, przekroić na połowę. Jedną połowę pokroić w plastry. Z drugiej otrzeć na tarce skórkę (bez białej…