Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dorsz

Krem z dorsza

Składniki: 25 dag fileta z dorsza 3 szkl. wywaru 1 pomidor 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki stopionego masła 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 1.2 szkl. mleka 1 ½ szkl. posiekanych pieczarek ¼ szkl. ugotowanego zielonego groszku 1 łyżeczka soli olej 2 kromki pszennej bułki Sposób wykonania:Rybę zalać 1 szkl. wywaru i trzymać na…

Dorsz z ryżem

Składniki: 30 dag filetów z dorsza 20 dag wędzonego pstrąga 1 cebula 2 cebulki dymki 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka smalcu 1 ½ szkl. ryżu 2 ¼ szkl. wody 1 szkl. rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sosu sojowego Sposób wykonania: Posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalec,…

Filet z dorsza panierowany

Składniki:  2 filety z dorsza (30 dkg) ¼ szklanki grubej mąki kukurydzianej ¼ łyżeczki mielonej papryki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy cytryna podzielona na ósemki Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z solą i papryką. W tak przygotowanej panierce dokładnie otoczyć porcję ryby. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej filety po 3 minuty z…

Dorsz po małopolsku

Składniki: 80 dag filetów z dorsza sok z ½ cytryny 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek 4 szalotki 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 20 g masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety pokroić na 4 porcję, które skropi sokiem z cytryny…