Składniki:
- 80 dag filetów z dorsza
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 szalotki
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 20 g masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety pokroić na 4 porcję, które skropi sokiem z cytryny i oprószyć zmielonym pieprzem po czym obtoczyć w mące.
Następnie szalotki posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek, wówczas włożyć rybę i trzymać na ogniu ok. 4 min. i posolić.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, którą ułożyć na filetach razem z rozgniecionym czosnkiem.
Dodać jeszcze listek laurowy oraz połowę natki pietruszki.
Zalać białym winem i dusić na małym ogniu ok. 12 min
Miękką rybę wyjąć, ułożyć na półmisku a do sosu dodać masło.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim rybę.
Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M