Składniki: • 60dag filetów z dorsza • 1/8 l śmietany • 3dag mąki • 4dag tłuszczu • 10dag chrzanu • cukier • kwasek cytrynowy • zielenina • sól Sposób przygotowania: Filety pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas podlać 1/8l wody i dusić ok. 20min pod przykryciem. Następnie zetrzeć…
Kategoria: Dorsz
Dorsz
Dorsz w ostrym cieście
by Joanna Kita • • 0 Comments
Dorsz
Dorsz w sosie pomidorowo-ananasowym
by Maria Jastrzębska • • 0 Comments
Składniki : 50 dag filetów (bez ości) z dorsza lub z mintaja puszka ananasów mały świeży ogórek 5-6 dymek pół szklanki gęstego soku lub przecieru pomidorowego garść kiełków sojowych kawałeczek świeżego imbiru lub szczypta sproszkowanego 2 łyżki mąki cukier sól olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cebulki pokroić w ćwiartki, a ogórek w niedużą kostkę.…
Dorsz
Dorsz z włoszczyzną
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 4 dzwonki dorsza cytryna sos worcaster sól biały pieprz włoszczyzna 8 łyżek białego wina Sposób przyrządzenia: Sokiem wyciśniętym z połowy cytryny polać dzwonki ryby. Skropić je też sosem worcester i posypać solą. Drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora w średniej grubości krążki. Pokrojone warzywa oprócz pora…
Dorsz
Filet z dorsza z pomidorami i oliwkami
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z dorsza 1 łyżka oliwy 1 szklanka buliony rybnego ¾ szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki kaparów ¾ łyżeczki zgniecionego czerwonego pieprzu 1 pomidor bazylia, oregano, czosnek – do smaku 10 pokrojonych oliwek bez pestek Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć mieszając (nie rumienić!), dodać…