Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka buliony rybnego
- ¾ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki kaparów
- ¾ łyżeczki zgniecionego czerwonego pieprzu
- 1 pomidor
- bazylia, oregano, czosnek – do smaku
- 10 pokrojonych oliwek bez pestek
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć mieszając (nie rumienić!), dodać bulion, wino, kapary, czerwony pieprz, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 2 minuty. Do wrzącej zawartości patelni dodać obranego ze skóry pomidora, gotować powoli kolejne 3 minuty. Wywar przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać rybę i powolutku gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem udekorować oliwkami.
Bulion rybny
Pozostałe po filetowaniu resztki dorsza takie jak kręgosłup, płetwy, skóra, pozbawiony oczu i płatów skrzelowych łeb dokładanie wypłukać, zalać zimną wodą i powoli gotować około 2 godzin, przecedzić schłodzić. Jeśli bulion nie będzie klarowny dodać ubite na pianę białko jaja, wymieszać, podgrzewać powoli aż białko się zetnie, przecedzić przez bardzo gęste sito lub lniane płótno.