Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory z papryki

Papryka w oleju po bułgarsku konserwowana

Składniki: 2,5 kg słodkiej papryki 1 pietruszka 1 główka czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 5% 1 szklanka oleju 10 dkg cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Paprykę, czosnek…

Paprykarz konserwowany

Składniki: 9 kg słodkiej papryki 3 kg pomidorów 50 dkg naci pietruszki Zalewa: 1 litr soku pomidorowego 2 dkg soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, pokroić w paski. Tak przygotowaną paprykę zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. W sterylnych…

Pomidory z marchewką i papryką

Składniki: 25 pomidorów papryczki chili przekrojone na połowę i oczyszczone z nasion czosnek 10 ziaren pieprzu natka pietruszki roztwór octu 3 lub 5% sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Całe, niewielkie pomidory umyć i ułożyć w czystych słojach. Do każdego dodać połowę lub dwie połówki papryczki, pieprz ziarnisty, zieloną pietruszkę, obrane dwie niewielkie marchewki,…

Papryka marynowana

Składniki: 6 kg papryki czosnek Marynata: ½ szklanka cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu spirytusowego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków ¼ łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić, podzielić na części, blanszować przez 2 minuty. Składniki marynaty zagotować. Paprykę układać w czystych słoikach, dodać czosnek, zalać…