Składniki: papryka 5 kg ocet 6 % 1/2 szklanki woda przegotowana 8 szklanek miód 10- 12 łyżek sól 2 łyżki przyprawa do marynowania warzyw 1 opakowanie Sposób przyrządzenia: Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, odłożyć do odcieknięcia. Paprykę należy pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach. Z octu, wody, miodu, soli i przyprawy należy…
Kategoria: Przetwory z papryki
Przetwory z papryki
Papryka w occie
by albertos • • 0 Comments
Składniki papryka 4 kg ocet 1 litr ziele angielskie kilka ziaren gorczyca kilka ziaren liść laurowy kilka sztuk cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia Zalewę należy zagotować z cebulą. Wyjąć z niej cebulę. Pokrojoną paprykę parzyć we wrzątku przez 4 minuty. Odcedzić, włożyć do słoika. Zalać zalewą. Dodać 1 łyżeczkę oleju do każdego słoika. Pasteryzować przez…
Przetwory z papryki
Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i marchewką konserwowana
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 1 kg słodkiej papryki 1 kg cebuli 1 kg marchewki Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 1 szklanka octu spirytusowego 3 łyżki soli ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Warzywa oczyścić i obrać, rozdrobnić wg uznania, ja kroję w plastry. Składniki zalewy wymieszać. W dużym rondlu wymieszać składniki sałatki, dodać…
Przetwory z papryki
Sałatka z kapusty, pomidorów, papryki… konserwowana
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 2 kg kapusty 3 kg pomidorów 1 kg marchewki 2 kg papryki 1 kg ogórków 9 łyżeczek soli 15 łyżek octu spirytusowego 18 łyżek cukru 18 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkować. Pozostałe warzywa oczyścić, pokroić w słomkę. W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, odstawić na 30 minut, ponownie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatką…
Przetwory z papryki
Papryka w miodowej marynacie konserwowana
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: papryka, oczyszczona pokrojona na części czosnek korzeń pietruszki Marynata: 1 litr wody ½ szklanki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować 7 minut. Na dno sterylnie czystych słoi układać obrane ząbki czosnku, kilka plastrów obranej…