Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Sok z buraków kwaszonych

Składniki: 2 kg buraków sól 20 dag porzeczek 4 dag chrzanu cukier Sposób wykonania: Buraki obrać po czym zalać wodą aby przykryła je całe. Następnie rozetrzeć porzeczki i razem z czosnkiem dodać do buraków. Przykryć naczynie gazą i odstawić do ukwaszenia, wówczas całość zemleć razem  zalewą i doprawić do smaku. Sok przelać do butelek i…

Sok z wiśni

Składniki: 4 kg wiśni 40 dag cukru Sposób wykonania: Wiśnie wydrylować po czym zmiksować, wówczas zalać 2 l wrzącej wody. Następnie całość przecedzić i połączyć z cukrem. Przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze ok. 75 stopni Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T

Sok agrestowy

Składniki: 2 kg agrestu 30 dag cukru Sposób wykonania: Agrest rozdrobnić mikserem po czym zalać 1,2 wrzącej wody i doprowadzić do zagotowania, wówczas przecedzić i dodać cukier. Całość wymieszać i przelać do butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA