Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Półmięsne

Zapiekanka domowa

Składniki: 80 dag marchewki 50 dag ziemniaków 2 łyżki margaryny 4 łyżki mąki 20 dag startego sera gouda 1 szklanka bulionu 1 szklanka śmietany sól, biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej natki 4 kiełbaski 2 łyżki oleju 15 dag wędzonego boczku Sposób przyrządzenia: Marchewki  oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Gotować 15 20 min w…

Warzywa duszone z kiełbasą

Składniki: 35 dag żółtej papryki, 35 dag cukini, 35 dag bakłażanów, 35 dag cebuli, 5 łyżek oliwy, 35 dag ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 85 dag pomidorów z puszki, 750 ml bulionu drobiowego (instant), sól, pieprz, 25 dag kiełbasy (np. śląska), 1 pęczek bazylii Sposób przyrządzenia: Paprykę, cukinię i bakłażany oczyścić, umyć, następnie grubo pokroić. Cebulę…

Malajskie placki z mięsnym farszem

Składniki:

    Placki:

    • 20 dkg mąki
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
    • kawałek słoniny do smarowania patelni
  • Farsz:

    • 30 dkg mielonego mięsa (wołowina i kurczak)
    • 2 duże cebulę pokrojone w drobną kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
    • 2 zielone papryczki chili, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżeczka garam masala
    • szczypta mielonego pieprzu
    • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    • 4 jajka
    • ¼ łyżeczki tartego korzenia imbiru
    • 3 łyżki klarowanego masła
    • sól