Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Półmięsne

Dynie pieczona z mięsnym farszem

Składniki: 1 nieduża dynia 50 dkg mielonego mięsa 2 jajka 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek szczypta mielonego imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Dynie umyć, osuszyć. Ściąć jej wierzchołek. Za pomocą łyżki usunąć ze środka włókninę i pestki nasienne. Mielone mięso wymieszać z…

5 x sajgonki

Sajgonki (pinyin: chū njuǎ ) przygotowuje się z ciasta i warzywnego farszu, farsz przygotowywany jest również z grzybów. Farsz może być przyrządzony również z mięsa, zazwyczaj wołowiny lub z kurczaka. Farsz zawijany jest w bardzo cienkie ciasto przygotowane z mąki ryżowej zwane papier ryżowy i tak przygotowane sajgonki smaży w głębokim oleju. Zarówno sajgonki wegetariańskie…

Golonka pieczona z bobem

Składniki: 1 tylna golonka 3 łyżki oliwy 1 cebula piwo jasne sól, pieprz 1 kg bobu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Golonki opalić, oczyścić nożem, dokładnie umyć. Skórę ponacinać w kratkę. Obgotować przez około 1 godzinę, obsączyć, natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 220 stopni C…

Nerki cielęce z bobem

Składniki: 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny czosnek 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki   Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w…

Zapiekanka mięsna z kapustą i makaronem

Składniki: 30 dag makaronu rurki 1 mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 30 dag mielonej wołowiny 10 dag mielonej cielęciny puszka całych pomidorów bez skórki 1 łyżeczka majeranku szczypta cukru sól, pieprz 1/2 pęczka szczypiorku Sposób przyrządzenia: Makaron wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 min, odcedzić. Kapustę oczyścić, umyć, drobno poszatkować.…