Nie mam pojęcia, dlaczego zapiekanka z utartych, surowych ziemniaków, w mojej rodzinie nazywała się bonda. Zapiekankę tę przyrządzała moja babcia, Irena i do tej pory nikomu nie udało się zrobić równie dobrej. Bonda królowała podczas rodzinnych zjazdów u dziadków, pamiętam, ze szczególnie mężczyźni uwielbiali to danie. Mój ojciec w młodości zjadł całą blaszkę bondy, co…
Kategoria: Półmięsne
Półmięsne
Pikantne roladki z bekonu kozim serem faszerowane
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 8 w miarę szerokich plastrów bekonu lub boczku 4 łyżki koziego twarogu 8 pierścieni (krążków) ostrej papryki Przyprawa do sera: sól pieprz szczypta curry szczypta mielonej kolendry szczypta mielonego kminku ¼ łyżeczki przyprawy Asafatida Sposób przyrządzenia: Na małej patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać wszystkie przyprawy do sera z wyjątkiem soli i pieprzu. Podgrzewać przez…
Półmięsne
Omlet wiejski ze smażoną polędwicą i sosem pomidorowym
by Melania • • 0 Comments
Składniki: Polędwica wołowa 480 g Olej sojowy 3 łyżki Mrożonka zupa pieczarkowa 1 opakowanie Mleko 3,2% 1 szklanka Jajka 8 sztuk Masło 60 g Pomidory Pelati 2 szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Listki świeżej bazylii Sól Pieprz czarny świeżo mielony Sposób przyrządzenia: Sosu: Pomidory Pelati łączymy z bulionem i zagotowujemy. Po zagotowaniu miksujemy, doprawiamy solą…
Półmięsne
Mięso duszone w potrawce
by Reneti • • 0 Comments
Podaję prosty i pyszny przepis na duszone mięso w warzywach. W ten sposób można przygotować praktycznie każdy rodzaj mięsa i rybę. Polecam mięso z udek kurczaka i cielęcinę. Na 4 osoby potrzebujemy 60 dag mięsa oczyszczonego z błon, ścięgien i skóry. Porcjujemy na kawałki wielkości około 5 dag. Jedną włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki…
Półmięsne
Zapiekanka ze szpinakiem
by gośka • • 0 Comments
Składniki: 50dag mięsa mielonego 5 dużych ziemniaków 6 pieczarek opakowanie mrożonego szpinaku śmietana sos serowo-brokułowy Knorr przyprawa Kotanyi Gyros ser żółty sól Sposób przyrządzenia: Najpierw gotujemy ziemniaczki i rozmrażamy szpinak(wg gustu doprawić). Surowe mięso solimy i przyprawiamy przyprawą Gyros, a następnie smażymy na oleju W między czasie przegotowujemy sos Knorr wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy…