Składniki: 1 kg marchwi 2,5 kg ziemniaków 1kg mięsa gulaszowego 0,5 cebuli przyprawa do ziemniaków sól, pieprz, zioła i zielona pietruszka, papryka Sposób przyrządzenia: Pokrojoną na plastry marchew gotujemy w dużym naczyniu z małą ilością wody ok. 10 minut. Do tego dodajemy mięso podsmażone z cebulką. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry ziemniaki. Na to…
Kategoria: Półmięsne
Półmięsne
Kotlet wieprzowy w kapuście
by Roman • • 1 Comment
Składniki: 4 grube kotlety ze schabu, z kostką lub bez 50 dkg kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku drobno posiekane ½ szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na…
Półmięsne
Wykwintny bigos alzacki
by Roman • • 0 Comments

Składniki:

-
- 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
- 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
- 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
- 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 3 szklanki białego wina półwytrawnego
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
- 3 marchewki pokrojone w plasterki
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
- 2 liście laurowe
- 10 całych ziaren pieprzu
- 10 jagód jałowca
- 4 goździki
- sól, pieprz
Półmięsne
Potrawa chińska
by Wioletta • • 1 Comment
Składniki: 1/2 kg. mięsa mielonego 3 średnie cebule (pokroić w paski) 1/2 kg pieczarek (pokroić w paski) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik papryki konserwowej pokrojonej w paski olej do duszenia mieszanka "zupa chińska" mrożona przecier pomidorowy mały słoiczek trochę keczupu 2 szklanki rosołu Przyprawy suszone: oregano(1 łyżeczka) Sposób przyrządzenia: Cebulę i…
-300x213.jpg)
.jpg)