Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce

Banany w kruszonce

Składniki: 5 bananów 5 łyżek likieru z czarnych porzeczek 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki okruchów ciasta 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki stopionego masła ½ tabliczki gorzkiej czekolady kilkanaście orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić po czym zalać je likierem oraz sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.…

Gruszki pieczone z kruszonką migdałową

Składniki: 6 gruszek 1 szkl. mąki 1 szkl. płatków mielonych płatków migdałowych cynamon ½ szkl. cukru 150 g masła masło Sposób wykonania; Obrane gruszki pokroić w plastry , które ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Następnie migdały, masło oraz cukier wymieszać ze sobą, doprawiając do smaku cynamonem. Z ciasta formować kruszonka posypując nią gruszki. Wstawić do…

Jabłka pieczone z kruszonką

Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2/3 szkl. śmietanki mało 4 jabłka szczypta cynamonu szczypta goździków Sposób wykonania: Jabłka obrać po czym grubo poszatkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem. Posypać je cynamonem oraz goździkami po czym zalać je jajkami roztrzepanymi ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym…

Jabłka w cieście francuskim

Składniki: mrożone ciasto francuskie żółtko łyżka mleko 4 kwaskowate jabłka 4 łyżki miodu 4 łyżki posiekanych orzechów Sposób wykonania: Ciasto cienko rozwałkować po czym pokroić je na kwadraty, które obejmą jabłka. Następnie jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżce orzechów wymieszanych z miodem. Owinąć jabłka ciastem, brzegi żółtkami roztrzepanymi z…