Składniki: ½ szkl. mąki 4 jajka 2 białka 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej łyżka oliwy masło 50 g porzeczek 50 g czarnych jagód 4 łyżki cukru niepełna szklanka bitej śmietany Sposób wykonania: Jajka wbić do mleka, dodać oliwę, sól, wodę mineralną oraz mąkę ( tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ). Całość…
Kategoria: Owoce
Banany
Banany w kruszonce
by Kinga Tokarz • • 0 Comments
Składniki: 5 bananów 5 łyżek likieru z czarnych porzeczek 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki okruchów ciasta 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki stopionego masła ½ tabliczki gorzkiej czekolady kilkanaście orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić po czym zalać je likierem oraz sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.…
Gruszki
Gruszki pieczone z kruszonką migdałową
by Elżbieta Golińska • • 0 Comments
Składniki: 6 gruszek 1 szkl. mąki 1 szkl. płatków mielonych płatków migdałowych cynamon ½ szkl. cukru 150 g masła masło Sposób wykonania; Obrane gruszki pokroić w plastry , które ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Następnie migdały, masło oraz cukier wymieszać ze sobą, doprawiając do smaku cynamonem. Z ciasta formować kruszonka posypując nią gruszki. Wstawić do…
Jabłka
Jabłka pieczone z kruszonką
by Anna Czuba • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2/3 szkl. śmietanki mało 4 jabłka szczypta cynamonu szczypta goździków Sposób wykonania: Jabłka obrać po czym grubo poszatkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem. Posypać je cynamonem oraz goździkami po czym zalać je jajkami roztrzepanymi ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym…
Jabłka
Jabłka w cieście francuskim
by Tomek • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie żółtko łyżka mleko 4 kwaskowate jabłka 4 łyżki miodu 4 łyżki posiekanych orzechów Sposób wykonania: Ciasto cienko rozwałkować po czym pokroić je na kwadraty, które obejmą jabłka. Następnie jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżce orzechów wymieszanych z miodem. Owinąć jabłka ciastem, brzegi żółtkami roztrzepanymi z…